Martyna Gawrońska
Psycholog, dietetyk kliniczny.
O mnie
Jestem psycholożką, absolwentką Uniwersytetu SWPS oraz dietetykiem klinicznym, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Zdobywałam doświadczenie w Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania, szpitalach, poradniach oraz przedszkolu. Wzięłam udział w kursie psychodietetyki, a także aktywnie uczestniczyłam w konferencjach branżowych i naukowych.
Pracuję z osobami, które doświadczają trudności w odżywianiu, z zaburzeniami nastrojów, chorobami psychosomatycznymi, stresem, zaburzeniami emocjonalnymi oraz z osobami w kryzysie. Wierzę, że zdrowie to nie tylko brak choroby, ale stan pełnego fizycznego, psychicznego i społecznego dobrostanu. Dlatego moje podejście jest holistyczne i skupione na indywidualnych potrzebach każdego Klienta. Nie ma jednego uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich – każdy jest inny, z unikalnymi potrzebami i wyzwaniami. Skupiam się na dostosowywaniu metod i tempa pracy do preferencji Klienta, aby wspólnie osiągnąć jak najlepsze możliwe efekty. Cenię sobie podejście nurtu poznawczo-behawioralnego oraz mu pokrewnych, a relację z Klientem opieram na wzajemnym szacunku, zrozumieniu, akceptacji oraz uważności.
Staram się, by Klienci rozumieli przyczynę swoich problemów oraz mechanizmy, które mogą je podtrzymywać. Wspólnie ustalamy cele naszych spotkań i zakres pracy, którą pacjent powinien wykonać w domu, tak aby współpraca przynosiła jak najlepsze efekty.
W swojej pracy psychodietetycznej łączę wiedzę dietetyczną z psychologiczną- zależy mi, by kompleksowo pomagać Klientom z zaburzeniami odżywiania (anoreksją, bulimią, napadami objadania się) oraz innymi trudnościami, w których aspekt psychologiczny odgrywa ważną rolę. W trakcie wizyty koncentruje się na wszystkich aspektach stylu życia wpływających na zdrowie, samopoczucie i komfort Klienta.